IZJAVA O PRIVATNOSTI 

 

Ova Izjava o privatnosti odnosi se na povjerljivost osobnih podataka koji su prikupljeni u procesu prijave Korisnika na edukacije na Internet stranici ispu-edukacije.info.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kao vlasnik internetske stranice ispu-edukacije.info pridržava se važećih propisa Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Ovdje možete pronaći opis kako voditelj obrade, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb (u daljnjem tekstu Ministarstvo), obrađuje osobne podatke.

 

Prihvaćanjem ove Izjave o privatnosti prilikom prijave za edukacije Internet stranice ispu-edukacije.info Korisnik potvrđuje da je pročitao, razumio i da se slaže s obradom osobnih podataka kako ih ova Izjava utvrđuje.

 

Koju vrstu osobnih podataka Ministarstvo prikuplja i u koju svrhu ih obrađuje/koristi 

 

Prilikom prijave Korisnika na edukacije preko internet stranice ispu-edukacije.info, Ministarstvo će od budućeg Korisnika tražiti e-mail adresu i broj mobilnog telefona u svrhu slanja obavijesti. Davanje osobnih podataka (e-mail adresa i broj mobitela) odluka je Korisnika. Osim ranije navedenih osobnih podataka Ministarstvo može automatski prikupljati i druge podatke s računala Korisnika, što može uključivati IP adresu, ali i druge vrste podataka kao što su datum i vrijeme pristupa, informacije o hardveru, softveru ili internetskom pretraživaču koji koriste, kao i o operativnom sustavu Vašeg računala, te verziji aplikacije i jezičnim postavkama Korisnika.

 

Koja je pravna osnova obrade osobnih podataka? 

 

Korisnik koji se prijavljuje za edukacije unosom svojih podataka na internet stranici ispu-edukacije.info daje privolu za obradu svojih osobnih podataka. Privolu Korisnik može povući u svakom trenutku slanjem obavijesti na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

S kojim drugim stranama Ministarstvo dijeli podatke? 

 

Ministarstvo neće dijeliti osobne podatke Korisnika s drugim stranama osim s trgovačkim društvima Maoring d.o.o. i Prehnit d.o.o. koji pripremaju i održavaju edukacije i samim time imaju pristup svim sadržajima portala, a puna zaštita podataka regulirana je njihovim ugovorom s Ministarstvom.

 

Razdoblje u kojem će osobni podaci biti pohranjeni 

 

Ministarstvo pohranjuje osobne podatke prijavljenih Korisnika primatelja pozivnica sve dok se ostvaruje svrha obrade, a to je razdoblje do trenutka kada Korisnik zatraži brisanje podataka.

 

 Pristup osobnim podacima i ispravak osobnih podataka

 

Korisnik u svakom trenutku ima mogućnost pristupa svojim osobnim podacima, odnosno traženja na uvid podataka s kojima Ministarstvo raspolaže. Također, ima pravo na njihov ispravak. Upit za uvid ili za ispravak Korisnik mora poslati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Brisanje osobnih podataka (pravo na zaborav)

 

Korisnik ima pravo, u bilo kojem trenutku, zatražiti brisanje osobnih podataka (pravo na zaborav). Korisnik to može učiniti slanjem zahtjeva na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Podaci će biti izbrisani u roku od 30 dana. U slučaju uskrate pristanka i traženja brisanja podataka Korisnik ne može dalje sudjelovati na edukacijama.

 

Pravo na prigovor

 

Ako unatoč svim poduzetim mjerama za zaštitu osobnih podataka Korisnik smatra da ima osnove za prigovor, može se javiti na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Također, Korisnik ima pravo na prijavu nadzornom tijelu Agencije za zaštitu osobnih podataka. 

 

Sigurnosne mjere zaštite osobnih podataka 

 

Ministarstvo poduzima potrebne radnje i mjere opreza kako bi osiguralo zaštitu preuzetih osobnih podataka. 

 

Izmjena Izjave o privatnosti 

 

Ovu Izjavu o privatnosti, Ministarstvo može izmijeniti u bilo kojem trenutku objavljivanjem izmijenjenog teksta Izjave o privatnosti na ispu-edukacije.info internet stranici. Zato se preporuča Korisniku da povremeno pogleda Izjavu o privatnosti na internet stranici ispu-edukacije.info. Ako se Korisnik ne slaže s ovom Izjavom o privatnosti, upućuje se Korisnika da napravi odjavu putem linka unutar obavijesti ili putem internet stranice. Nastavak uporabe internetske stranice ispu-edukacije.info od strane Korisnika nakon izmjena koje stupaju na snagu, podrazumijeva da Korisnik potvrđuje i prihvaća izmijenjenu Izjavu o privatnosti. 

 

Ukoliko se registrirate na stranici 

 

Da bi se Korisnici registrirali, potrebno je posjetiti internet stranicu ispu-edukacije.info. U slučaju da se Korisnik registrira, tada se obrada podataka proširuje na sljedeći način: 

 

Obrađivanje temeljem izvršavanja ugovora 

 

Ako Korisnik stvori korisnički račun na internet stranici ispu-edukacije.info, Ministarstvo obrađuje Korisničke identifikacijske podatke i kontaktne podatke, postavke i pojedinosti o prijavi kako bi moglo voditi Korisnički račun. Ugovor na kojem se temelji predmetna obrada nastaje stvaranjem Korisničkog računa. Za tu svrhu Ministarstvo koristi osobne podatke za vrijeme trajanja Korisničkog računa. 

 

Zakonske obveze 

 

Na temelju ove pravne osnove Ministarstvo obrađuje podatke Korisnika o identifikaciji i podatke o kontaktu, podatke o prijavama. 

Osobne podatke Ministarstvo upotrebljava za pripremu, zaključivanje i izvršavanje edukacija  za razdoblje potrebno za dovršenje provedbe projekta edukacija za korisnike. Nakon isteka tog vremena Ministarstvo zadržava podatke temeljem legitimnog interesa kako bismo zaštitili pravna potraživanja i radi unutarnje evidencije i kontrole. 

U slučaju sudskih, upravnih ili drugih postupaka Ministarstvo obrađuje Korisničke osobne podatke u onoj mjeri koja je neophodna za vrijeme trajanja takvog postupka i za ostatak roka trajanja nakon njegovog prestanka. U svrhu ispunjavanja zakonskih obveza, Ministarstvo osobne podatke koristi najviše 3 godine za pojedinačnu prijavu na edukaciju. 

 

Tko obrađuje vaše osobne podatke i kome ih prosljeđujemo? 

 

Obradu svih navedenih osobnih podataka Ministarstvo odrađuje kao administrator. To znači da određuje gore definirane svrhe za koje prikuplja osobne podatke Korisnika, identificira resurse za obradu i odgovara za njihovo pravilno izvršenje. 

Također, Ministarstvo može dijeliti osobne podatke Korisnika s drugim subjektima koji su kao administratori, a to su: 

  • U vezi s izvršavanjem prijave na edukacije partneri Ministarstva uključeni u ovaj posao: partneri koji upravljaju Internet stranicom 

 

Koja prava imate prilikom obrade osobnih podataka? 

 

Ministarstvo osigurava pravo pristupa, ispravljanja, brisanja, ograničenja obrade, prenosivosti, prigovora protiv obrade i prenosivosti i pravo na podnesak prigovora nadzornom tijelu. 

 

Pravo na pristup 

 

Jednostavno rečeno, Korisnik ima pravo znati koje podatke Ministarstvo obrađuje, u koju svrhu, u kojem vremenskom razdoblju, gdje prikuplja osobne podatke Korisnika, kome ih prosljeđuje, tko ih obrađuje osim Ministarstva i koja su druga Korisnikova prava vezana uz obradu osobnih podataka. U vezi prava pristupa, možete od Ministarstva zatražiti kopiju obrađenih osobnih podataka, s prvom kopijom koja je Korisniku dostupna bez naknade i dodatnim primjercima uz naplatu. 

 

Pravo na obradu 

Ako utvrdite da su osobni podaci koje Ministarstvo obrađuje o Korisnicima netočni ili nepotpuni, Korisnik ima pravo na popravak ili dopunu. 

 

Pravo na brisanje 

U nekim slučajevima Korisnik ima pravo zahtijevati brisanje osobnih podataka. Ministarstvo će izbrisati osobne podatke u najkraćem mogućem roku ako je ispunjen bilo koji od sljedećih razloga: 

  • više ne treba osobne podatke Korisnika u svrhe za koje smo ih obrađivali 
  • Korisnik povuče pristanak na obradu osobnih podataka, kada se radi o podacima, o čijoj obradi je potreban za obradu pristanak Korisnika, a istodobno nema drugog razloga zašto ih dalje mora obrađivati 
  • Korisnik upotrijebi svoje pravo na prigovor na obradu za osobne podatke koje obrađuje na temelju legitimnih interesa i Ministarstvo utvrdi, da niti jedan takav legitiman interes za opravdanje takve obrade ne postoji ili 
  • Korisnik smatra da je obrada osobnih podataka prestala biti u skladu s općim obvezujućim propisima. 

To pravo ne vrijedi ukoliko je obrada osobnih podataka Korisnika još uvijek neophodna kako bi ispunila zakonsku obvezu ili za određivanje, provedbu ili obranu zakonskih pravnih potraživanja. 

 

Pravo na prenosivost 

 

Korisnik ima pravo dobiti od Ministarstva sve osobne podatke Korisnika koje ste dostavili i koji će biti obrađeni na temelju pristanka Korisnika i temeljem provedbe Ugovora. Osobne podatke Korisnika Ministarstvo će pružiti u strukturiranom, uobičajenom obliku i strojno čitljivom formatu.  

 

Pravo na prigovor protiv obrade i prenosivosti 

 

Korisnik ima pravo na prigovor protiv obrade i prenosivosti osobnih podataka kod kojeg dolazi temeljem legitimnog interesa. U slučaju marketinških aktivnosti, Ministarstvo više neće obrađivati Vaše osobne podatke. 

 

Pravo na podnesak prigovora nadzornom tijelu 

 

Ukoliko kao Korisnik smatrate da Ministarstvo neovlašteno obrađuje osobne podatke ili krši opće obvezujuće zakonske propise, Korisnik može podnijeti žalbu protiv obrade osobnih podataka u Agenciju za zaštitu osobnih podataka, Martićeva ulica 14, 10000 Zagreb. 

 

Upotreba fotografija 

 

Fotografije snimljene tijekom održavanja edukacija i radionica  bit će korištene kao dokaz da se određena edukacija održala. Osim toga, bit će objavljene i na društvenim mrežama u promotivne svrhe.

 

 Ovlaštena osoba za zaštitu osobnih podataka 

U svim pitanjima koja se tiču obrade vaših osobnih podataka, Korisnik ima na raspolaganju ovlaštenu osobu za zaštitu osobnih podataka.

Ovlaštenu osobu možete kontaktirati putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ostali linkovi: 

https://mpgi.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/GDPR/Politika.GDPR.pdf 

https://gov.hr/hr/uporaba-kolacica/1816 

https://gov.hr/hr/uvjeti-koristenja/1808